You are currently viewing За 3-те основни разлики между стандартен сайт и оборотен сайт

За 3-те основни разлики между стандартен сайт и оборотен сайт

Какво ви хрумва като чуете фразата “оборотен сайт”?

Предполагам, че това не ви говори почти нищо, освен че става дума за сайтове, които са популярни в някаква степен.

Точно както оборотното заведение е популярно заведение или пък оборотната мацка е популярна мацка.

Но нямам точно това предвид…

Всъщност е съвсем нормално да не сте наясно, понеже аз този термин си го измислих сам, за да обособя една особен група уебсайтове, които могат да са изключително полезни за широк спектър от бизнеси.

За да придобиете по-ясна представа, ще ви разкажа набързо за 3-те основни разлики между обикновените сайтове и оборотните.

###

Преди това ще направя малко уточнение – ако имате онлайн магазин, тогава вероятно сте наясно с нещата, за които говоря. Разбирате ги на някакво ниво в контекста на търговията с продукти.

Но моите наблюдения са, че дори и собствениците на онлайн магазини не вкарват в употреба целия инструментариум, за който си мисля.

Да не говорим за собствениците на корпоративни сайтове, сайтове, предлагащи услуги и други. Там определено е най-големият потенциал за растеж, понеже пазарът не е пренаситен с подобни практики.

Но какви са тези 3 разлики?

###

Първо, обикновения сайт има тенденцията да виси в интернет пространството като брошура, залепена на входната врата. От друга страна, оборотния сайт е жив проект, върху който се работи непрестанно.

За съжаление, все още върлува мита, че като вдигнеш един WordPress, малко или много си готов. После минаваш на SEO или реклама в социалните мрежи и това е всичко, от което имаш нужда.

Но за добро или лошо, твоят уебсайт е жив проект, който има нужда постоянно да се развива. Трябва да му добавяш нови статии, нови целеви страници. Трябва да подобряваш неговите функции. Трябва да следиш новите тенденции, които налагат компании като Google и Facebook. Трябва да генерираш нови рекламни кампании.

Отдавна отминаха времената, когато беше достатъчно да имаш регистриран домейн, на който се показва малко информация за фирмата ти.

Това е първата разлика – оборотния сайт е жив проект.

###

Втората разлика е, че при стандартния сайт често се залага на силен брандинг, т.е. при него много от предприемачите се концентрират върху дизайна и как да привлекат повече посетители.

При оборотния сайт се залага на директен маркетинг или както е по-модерно да се нарича – performance marketing, т.е. при него предприемачите се интересуват не само от привличане на посетители, но и от тяхното по-ефективно превръщане в клиенти.

Какъв е смисълът да имаш хиляди посетители месечно, ако пренебрежителна част от тях са готови да ти плащат?

Та това е втората разлика.

###

Третата разлика между стандартния сайт и оборотния сайт, е че при първият не е много ясно какъв е неговия принос за бизнеса. Има там някакви статистики, но те не говорят ясно каква точно е ползата.

При оборотния сайт разполагаш с доста по-точни числа, които ти казват дали сайта има принос и колко голям е той. Освен това е много по-лесно да работиш по оптимизацията върху едно или друго число от сорта на брой посетители, брой запитвания, брой продажби, така че постъпателно и кумулативно да увеличаваш полезния ефект от присъствието си онлайн.

Та общо взето това са трите най-големи разлики между стандартните и оборотните сайтове.

Ако трябва да обобщя с едно изречение какво е “оборотен сайт”:

Оборотният сайт е жив проект, при който се разчита на директен маркетинг, така щото да подпомага по измерим и проследим начин целия ни бизнес.

Ако искате да научите повече, нека организираме една безплатна консултация:

Вашият коментар