You are currently viewing Като Робо Пчеличка: Сигурни ли сте, че сайтът ви работи достатъчно упорито в тези напрегнати времена?

Като Робо Пчеличка: Сигурни ли сте, че сайтът ви работи достатъчно упорито в тези напрегнати времена?

Ако има нещо с потенциал моментално да ви помогне да получавате повече обаждания, запитвания и продажби от своя уебсайт, то това би било по-доброто оползотворяване на посещенията, които той ВЕЧЕ генерира.

Това означава, че няма нужда да инвестирате в нови рекламни кампании, да пускате нови промоции или да преминавате на по-висок абонаментен план за SEO услуги.

Защо преди това не пробвате да:

  • Предложите повече причини посетителите да се свързват с вас
  • Осигурите множество различни методи за контакт
  • Да подканяте по-често да осъществяват контакт

Нека ги обсъдим тези опции подобно…

За какво биха се свързали посетителите с ваш представител?

Обикновено корпоративните сайтове не предлагат никакви ясни причини, които да стимулират посетелите да наберат телефона или да изпратят формата за контакт.

Освен това, телефонните номера и формите често са обособени в отделни секции и дори страници на сайта, като по този начин са тотално отделени от маркетинговото послание, което чете потребителя.

Онлайн магазините се справят с една идея по-добре, но и те не блестят с особена „креативност“ и не предлагат много повече от кошница за покупки, която позволява продуктите да бъдат закупувани веднага.

От оферта за покупка до провеждане на консултация или изтегляне на някакъв полезен документ, предприемачът може да измисли буквално десетки различни по тип „оферти“ за контакт, с които да улови по-голям дял от сърфиращите.

Какви методи за контакт предлагате?

Различните хора имат различни предпочитания за това как да получават допълнително информация от непознати.

Някои обичат да наберат веднага телефона и да говорят с търговски представител, други предпочитат да се води кореспонденция по имейл, трети си падат по чатенето, четвърти са готови първо да посетят шоурум.

Колкото повече опции предоставяме, толкова по-голям шанс има да се свържат с нас.

Освен това, самото наличие на някои опции вдъхва доверие и е допълнителна причина да предпочетат точно нас.

Колко често подканяте посетителите?

Огромно количество сайтове изглеждат някак „стеснителни“…

Те не стимулират браузващите да се питат „Искам ли да се свържа с техни представители?“

Но има не малко изследвания, че хората трябва да забележат поне няколко „призива за действие“ (Call-to-actions) преди да са готови да предприемат това, което очакваме от тях.

Така че сайтът ни трябва да е изпълнен с призиви:

  • Бутони
  • Текстови линкове
  • Банери
  • Форми
  • Видео клипове

Всичко това комбинирано с множество методи за контакт и множество причини за контакт гарантира, че сайта ни няма да изглежда „спамаджийски“, понеже то може да е приятно аранжирано с елегантен дизайн и полезно съдържание.

Както и да е…

Дотук имате три „ключови фактора“, които могат да превърнат уебсайтовете ви в една упорита робо-пчеличка, която ви помага да получавате още повече обаждания, запитвания и дори клиенти от същото количество уебсайт трафик.

Ако смятате, че е време за нов сайт или се интересувате какво още може да бъде направено, така че да се възползвате максимално от своята онлайн собственост, тогава попълнете и изпратете формата на този адрес, за да си насрочим една консултация:

Вашият коментар