You are currently viewing Как да изкарваме повече кеш с минимум усилие?

Как да изкарваме повече кеш с минимум усилие?

Ако се чудите как да подобрите ситуацията в своя бизнес без да се налага да правите кардинални промени, тогава имам добра новина за вас – това е напълно възможно с една семпла стратегия, която ще разкрия в следващите редове.

Не може да се отрече, че живеем в турболентни времена:

  • Инфлацията постоянно вдига цените
  • Хората са притеснени и трудно харчат
  • Разходите ни постоянно растат

Затова изобщо не е чудно, че имаме нужда да бъдем изобретателни, ако искаме да останем успешни предприемачи и бизнесът ни да има бъдеще.

Защото… да бъдем честни…

Каква е алтернативата?

Да пуснем кепенците и да си намерим работа на средна работна заплата?

Не, че да работиш за друг е нещо лошо. Никой не твърди това.

Но опиташ ли веднъж сладкия вкус на свободата…

Опиташ ли веднъж сладостта от това да изграждаш нещо свое, което евентуално да го завещаеш на децата и внуците си, тогава е много трудно да се примириш (дори ако си се провалил мащабно).

Така че, айде нека да го пропуснем този момент?

###

Един от най-лесните начини да изкарваме повече пари без да инвестираме твърде много усилия, е като започнем да продаваме на по-високи цени.

„АБСУРД! Хората и сега се оплакват.“, ще си каже всеки разумен предприемач…

Но ако ви кажа, че има начин да вдигнете цените без да ядосате никой, тогава бих ли хванал интереса ви?

Според последните статистики от Евростат, най-богатите 20% от българското население има 7,5 ПЪТИ по-високи доходи от най-бедните 20%. А още по-интересната статистика е, че тези най-богати 20% получават 46.3% от всички доходи.

С други думи, почти половината от парите, които се изкарват в тази държава, отиват в ръцете само на 20% предприемчиви и трудолюбиви българи.

Бас държа, че те са готови да харчат с удоволствие…

И бас държа, че не биха се поколебали да изберат ПРЕМИУМ ОФЕРТА пред стандартна оферта, ако такава е налична.

###

Можем да поспорим дали и във вашата пазарна ниша има толкова на брой богати хора. Но ако тя е достатъчно голяма, тогава статистическите закономерности диктуват, че в някаква степен ще отразява ситуацията на национално ниво.

Вярно, може богатите да не са 20%, а 10% или 5%.

Може и да са 35% специално за вашия бранш… Кой знае?

Въпросът е, че тук и сега – насред тези тежки условия, има някаква група, за които парите продължават да не са им основна грижа в ежедневието. Те са готови да си угаждат. Те са готови да харчат, за да получават най-доброто.

И не само редовните ни клиенти няма да се „обидят“ като видят, че имаме специална „премиум оферта“ за този сегмент, но дори обратното – тяхното мнение за нас ще се подобри.

Например, всички знаем какво предлага YouTube. Основната им оферта е „безплатно видео съдържание с кратки реклами“. Но освен тази основна оферта, YouTube предлага премиум оферта, при която получаваш няколко екстри срещу 10.99 лева на месец:

  • Няма реклами
  • Видеото може да върви на заден план
  • Сваляне на клипове
  • Музикална апликация за слушане на музика без прекъсване

Друг известен пример са офертите на хотелите. Когато резервираме стая, често имаме следния избор:

  • Стандартна стая
  • Стая с добра гледка
  • Президентски апартамент

По съвсем същия начин и ние бихме могли да вземем нашето стандартно предложение и да му измислим скъпарска версия, която гордо да изложим на сайта си.

Не всички ще изберат нея, но нали помните – една пета от хората в България печелят почти половината пари в държавата и много от тях обичат да си угаждат.

Защо да не го правят и при вас?

###

Създаването на премиум оферта е само върхът на айсберга при оптимизирането на вашия бизнес.

Ако искате да откриете редица други възможности, които стоят пред вас, тогава започнете приключените си като изтеглите безплатната книга на този адрес:

Вашият коментар