You are currently viewing Защо липсата на лавина от трафик към уебсайта не е болка за умиране?

Защо липсата на лавина от трафик към уебсайта не е болка за умиране?

Има поне 3 добри причини за това:

1) Ако си говорим общи приказки, определено ще достигнем съгласие, че колкото повече трафик имаш, толкова повече продажби ще направиш.

Но дали това е валидно за всеки бизнес?

Със сигурност е валидно, ако имате новинарски сайт или блог. В тази ситуация борбата е да изградите лоялна аудитория. Колкото по-голяма е тази аудитория, толкова повече ще печелите от рекламодатели и спонсори.

Но какъв е случаят, когато предлагате услуги?

Наистина ли имате нужда от хиляди или десетки хиляди посещения на месец?

Няма да останете без поръчки, ако постигнете това, но едно 90% от този уебсайт трафик ще ви бъде безполезен. Освен това, ще ви се наложи да връщате някои клиенти, понеже нямате капацитета да работите с тях.

Означава ли всичко това, че не трябва да работите за привличане на повече трафик?

Абсолютно не!

Но означава, че няма нужда да ви е фокуса.

###

2) Всъщност привличането на посетители е доста лесно нещо. Трудното е да го правиш по печеливш начин.

Иначе е въпрос на бюджет и няколко клика, за да накарате сайтове като Facebook, LinkedIn, Google и много други да започнат да препращат хора на вашия сайт.

Но какво се случва, когато те пристигнат на него?

Той изработен ли е по такъв начин, че да ги стимулира да предприемат действие.

Тук не говорим просто за лъскав дизайн, а за работеща структура, въздействащ копирайтинг и продажбени фунии, чиято работа е да “хванат за ръка” посетителя и да го “разведат наоколо”, така щото да го убедят, че вие можете да му решите проблема.

Но дори и това не винаги е достатъчно…

Често дори успешната продажба не означава, че работещата ви реклама всъщност е доходоносна. Ако си направите труда да стигнете до по-коректни “бизнес числа”, тогава може да се окаже, че затъвате бавно, но сигурно.

Т.е. поддържате оборот, но когато калкулирате реалните си разходи, излиза че сте на ръба на фалита в дългосрочен план, ако не си дотирате бизнеса с допълнителен капитал или ако не се случват някакви доходоносни, но непредвидими събития междувременно.

###

3) В определени случаи изобщо не ни е необходимо да привличаме лавина от трафик, а посещения от порядъка на 500 или 1000 месечно са напълно достатъчни не само да плащаме сметките и да пълним хладилника, но всъщност да имаме доста приличен стандарт на живот.

Защо?

Защото вместо да се прицелваме в безлични тълпи, ние избираме конкретен профил хора, работата с които би била максимално взаимноизгодна.

Тогава бюджета ни може да бъде в пъти по-скромен (или дори нулев), но все пак да постигаме завидни резултати.

Тука не говорим само за продажбата на услуги. Говорим и за продажбата на лимитирани по естествен път серии от продукти като редки предмети, бижута, луксозни стоки, картини и прочее.

Говорим и за индустриални машини или пък имоти.

Няма нужда да сте гуру в сферата на опаковъчните машини, за да ги продавате успешно. Подобно нещо би ви помогнало, но не е задължително.

###

В момента работя по реклама кампания, която взима предвид всичко, за което си говорихме до момента.

При нея:

1) Няма да целя да облъча цяла България, за да отвори сайта ми

2) Ще разчитам на точно определен профил потенциални клиенти

3) Ще се опитам да направя рекламата доходоносна с помощта на един вечен принцип, за който ще разкажа подробно в мартенското си есе.

Ако искате да проследите какво ще се случи, изпратете формата на тази страница и следете този профил:

Тепърва ще си говорим за конкретни, практични неща по темата как да разрастваме бизнеса си онлайн с помощта на модерни технологии.

Вашият коментар