You are currently viewing Топ 6 Отлични Маркетингови Трика за Стимулиране на Незабавна Покупка

Топ 6 Отлични Маркетингови Трика за Стимулиране на Незабавна Покупка

Защо не купуват?

Вероятно няма маркетьор и специалист по социалните медии, който поне веднъж да не си е задавал този въпрос.

И проблемът не винаги е в продукта…

Проблемът не винаги е в рекламната кампания…

Проблемът не винаги е в офертата…

Понякога това, което се изправя на пътя Ви е самата човешка природа.

Вижте, хората сме мотльовци по природа. Ако има начин да си спестим някакво усилие или поне да го отложим, тогава няма да се поколебаем да го направим. Ако пред нас не стои непосредствена изгода или удоволствие, тогава шансът да решим да се мотаем и да отлагаме е близък до 100% дори когато от действият ни зависи нашия дългосрочен успех…

Проблемът е, че той не се случва сега и веднага.

Ето защо дори една много секси оферта може да се провали.

Пазаруването е усилие, защото при него трябва да се взимат решания и да се поема риск.

В следащите няколко реда ще прочетете за 6 отлични маркетингови трика, които ще ви помогнат да накарате клиентите си да си размърдат задните части веднага щом попаднат на рекламата или целевата ви страница.

Трик 1. Споделете наличните количества и колко бройки са продадени вече

Когато заявите в рекламата или на целевата си страница колко бройки от продукта имате на склад, Вие изпращате съобщение на потенциалния клиент, че количествата са ограничени и има опасност скоро да се изчерпат. Разбира се, колкото по-малка е бройката, толкова по-силно усещане за неотложнот се създава в потребителя. Това съвсем не означава, че не можете да използвате този трик и когато бройката е по-голяма.

Най-напред трябва да разберете, че когато изготвяте оферта, вие решавате за колко от продуктите ви се отнася тя. Не нужно да включвате в промоцията цялата си наличност. Това означава, че дори да имате стотици бройки от дадена стока, вашата оферта може да се онтася само за 50-60 от тях. Бройката зависи от рекламния ви бюджет и прогноза.

Освен това, можете да подсилите действието на този трик като споменете колко бройки са продадени вече. По този начин постигате две неща. Първо, броят продажби сигнализира на потребителя, че продукта е желан и се купува. Второ, той му показва, че количествата са дори още по-ограничени, защото част от тях вече са изкупени. Всичко това усилва чувсството за неотложност у него.

Можете да използвате този трик при всяка една ваша оферта и рекламна кампания. Ако се замислите, дори винаги да имате опцията пред себе си да поръчате допълнително от продукта, при старта на кампанията вашите количества на склад са ограничени. Т.е. когато свършат, ще е нужно технологично време да се доставят още и ще има период, в който не можете да продавате. Освен това вие решавата за колко от стоката Ви ще е валидна офертата Ви.

В повечето случаи вашят бюджет не позволява популяризирането, поръчката, обработката и доставката на безкрайно количество стока.Вие сте ограничени и откъм материална база, а също и откъм персонал. Тогава защо рекламата и целевите ви страници да внушават неограничени количества? От това няма смисъл.От това няма полза.

По-добре посочете ясно и точно бройката, за която се отнася офертата и колко от това количество вече е продадено. Можете да направите това като включите в рекламата или целевата си страница нещо подобно на “Вече продадохме 12… Остават още 34” или пък “12 бр. На склад. 9 бр. Продадени през последните 7 дни”.

Трик 2. Определете краен срок на офертата

Когато оферата има ясен краен срок, това стимулира потребителя да вземе по-бързо решение и да действа, защото има вероятност да изпусне добрата сделка. Колкото по-близо е крайната дата, толкова по-голямо е усещането за неотложност. Затова много често ще забележите, че пикът на продажбите ви е именно около тази дата.

Ключов момент тук е да спазите думата си. Ако не го направите и постоянно увеличавате срока, тогава изпращате сигнал на потребителя, че всъщност няма нужда да бърза, защото офертата ще е валидна винаги.

Както и при предишния трик, и при този просто нямате причина да не го използвате при всяко ваше предложение и рекламна кампания. Бюджета ви е ограничен, не можете да си позволите да рекламирате постоянно или да публикувате постоянно комерсиални постове и статуси. Ето защо не пропускайте шанса да поставите краен срок, той само ще ускори продажбите ви. Онези потребители, които не са готови да купят от вас преди крайната дата, няма да купят и след нея…

Трик 3. Добавете подарък към продукта

Всеки обича да получава подаръци и много често удоволствието не идва от самия подарък, а от жеста. Затова добавянето на бонус към офертата е мощен стимул за незабавна покупка, особено когато той е обвързан с ограничени количества и крайни срокове.

Много е важно подаръкът да има стойност за потребителя. Не е нужно да е скъп, но и не трябва да е нещо прозаично. Включвайки бонус към офертата, целта Ви е да я направите уникална. Целта Ви е да предложите нещо, което потребителя не може да открие при никой друг на пазара.

Реално няма причина да не давате бонуси към всяко свое предложение. Така се отличавате от конкуренцията и добавяте още една причина клиента да закупи веднага продукта ви.

Трик 4. Отстъпка при бърза реакция

Друг начин да стимулирате клиента да закупи веднага е като му предложите награда за бързата реакция. Наградата може да е бонус, може да е отстъпка от цената. От Вас зависи. Въпроса е да предлжите нещо, заради което си струва да се действа веднага.

Този трик е един от най-добрите начини да провокирате усещане за неотложност у потребителя. Ако включите в рекламата или целевата си страница нещо от сорта на “Купете до 7 часа тази вечер и получавате 14% отстъпка”, това ще накара потребителя най-малкото да се замисли дали си заслужава да действа. Понякога това е всичко, което ви трябва, за да осъществите продажба.

Очевидно този трик е специален случай на втория и третия. Дори можете да го подсилите още повече като добавите и щипка от първия трик, т.е. офертата ви да звучи “Първите 7 човека, които закупят продукта до 7 часа тази вечер получават 14% отстъпка+подарък”.

Трик 5. Премахнете риска за потребителите

Скептицизма и липсата на доверие от страна на потребителите са един от най-големите проблеми при онлайн търговията. Ето защо е нужно да намерите начин да ги преодолеете. Това става като премахнете изцяло риска от сделката от раменете на клиента.

Когато потенциалният клиент няма какво да загуби, ако прави бизнес с вас, тогава той ще е много по-предразположен да действа на момента без много, много да го мисли. Нещо повече… Вие сте длъжни по закон да го направите.

Според законите на България и Европейският съюз Вие сте длъжни да приемете рекламация до 14 дни след покупката. Знам, че сте наясно с това. И потребителите са наясно с това. Но споменавате ли го в рекламите и целевите си страници?

Повечето онлайн търговци, на които съм попадал не го споменават. Те по-скоро не биха искали потребителя да е наясно с тази опция и гледат много, много да не му напомнят за нея. Това е шанс за Вас да изпъкнете…

Вижте, така и така трябва да приемате рекламации 14 дни, защо не ги направите 30 или 60, или 90 дена?

Важно е да знаете, че това не само няма да увеличи броя на върнатата стока, но дори може да го намали… Колкото по-дълъг е срокът, толкова по-малка е неотложността да се действа на момента, т.е. потребителят може да отложи неприятната “разправия”.

Освен това с увеличения срок Вие заявявате смело, че вярвате в стойността и качеството на продуктите си.

Можете да включите в рекламата и целевата си страница нещо от сорта на това:

“Нашата 100%-ва желязна гаранция ви дава право да ни върнете продукта до 30 дни след покупката. Ако откриете нещо нередно или просто решите, че трябва да го върнете, тогава ни звъннете на телефон 0899 123 345 и ние ще ви упътим как да го направите без да задаваме излишни въпроси.”

Ако искате да направите истинско впечатление, тогава добавете и “Обратната доставка е за наша сметка.”

Трик 6. Улеснете процеса на покупка

На колко клика от продуктовата ви страница се намира потвърждаването на покупката?

Един от най-бързите начини да увеличите продажбите си е като опростите максимално процеса на покупка и добавите колкото се може повече опции за разплащане. Колкото по-малко пречки и усилия има пред потенциалния клиент, толкова по-малка е опасността да се откаже в последната секунда, защото нещо го е прекъснало или е размислил.

И колкото му е по-удобно да пазарува, толкова по-малко се замисля и толкова по-малко отлага.

Еми, това е.

Това бяха 6-те маркетингови трика за стимулиране на незабавна покупка. Както виждате, можете да използвате и шестте едновременно при всяка своя оферта и рекламна кампания. Нищо не ви спира. Нещо повече… Колкото повече от тях включите в предложението си, толкова по-секси и неустоимо ще е то.

Използвате ли някое от тях вече? Какви са Ви впечателнията?

Споделете в коментарите…

Вашият коментар