You are currently viewing Виртуални опашки на автопилот?

Виртуални опашки на автопилот?

Ако се чудиш какво точно може да се автоматизира в усилията ти да привличаш нови клиенти, тогава следващите няколко реда ще ти дадат доста хляб за размисъл.

Идеята е да създадем непрекъсваем поток от възможни клиенти…

Представи си го като опашка пред магазина. Колкото по-дълга е тя, толкова повече продавачът може да бъде сигурен, че ще направи добър оборот.

Вярно, някои от хората само ще разгледат и ще си тръгнат, но не малка част ще се наредят и на касата с пълна торба.

Създаването на тази „опашка“ е чудесен кандидат за автоматизиране…

Не само защото може да се мине без личен контакт с всеки един, който се нареди, но и защото може да се действа в големи мащаби, значително надхвърлящи възможностите на човек собственоръчно да увещава потенциалните си клиенти.

###

Но как точно се случва тази автоматизация?

Ще се опитам да обясня без да те отегчавам с техническите детайли.

Автоматизацията се постига с 3 неща:

👉 Магнит за клиенти: Това най-често е статия или кратко ръководство на интересна тема, която хваща вниманието на потенциалните клиенти и е свързана с продукта

👉 Софтуер за автоматични отговори (Autoresponder): Това е софтуер, който съхранява предоставени имейл адреси и може да изпраща автоматични имейли до тях

👉 Поредица от интригуващи имейли: Това е специална поредица от писма, които хем са интересни за четене, хем насочват потенциалния клиент да направи поръчка.

Тези неща се използват по следния начин:

Популяризираме магнита за клиенти чрез реклама в Facebook, LinkedIn или другаде. За да го получи, потребителят трябва да предостави своя имейл адрес.

И веднага след като го предостави, започваме да му изпращаме поредицата от имейли с цел да го стимулираме да направи заявка или покупка.

###

Всичко това стъпва на маркетингови принципи, открити още преди 70 или 80 години:

👉 Принцип 1) Предоставяне на мостра: Магнита за клиенти е своеобразна мостра, която показва качеството на продукта или услугата.

👉 Принцип 2) Най-лесно се продава на вече заинтересовани: Магнита за клиенти стимулира потребителите да се самоопределят като заинтересовани чрез неговото изтегляне

👉 Принцип 3) Често потребителят трябва да види поне 7 рекламни съобщения преди да вземе окончателно решение.

👉 Принцип 4) Потребителят трябва да те харесва и да ти се доверява, за да стане клиент. Това се постига чрез готините имейли, които не са просто някакъв досаден спам „Купи! Купи! Купи!“.

👉 Принцип 5) Двустъпковия маркетинг е много по-рентабилен: При него не разчитаме само на рекламата, а взимаме данните за контакт и така си отваряме възможност да комуникираме редовно.

Тези принципи са само малка част от причините защо автоматизацията работи при създаването на опашки за продукт или услуга.

Подобни автоматизации са крайъгълен камък при моя тип сайтове, който предлагам – така наречените „Оборотни сайтове“. В същото време. не е нужно да си поръчаш нов уебсайт, за да работим заедно.

Ако се блазниш от идеята да създаваш автоматично виртуални опашки, тогава да си насрочим една безплатна консултация…

Поздрави,
Саше Вучков

Вашият коментар