Здравей, Адриан,

В следващите няколко реда ще се опитам да ти представя дейността си на софтуерен инженер от последните няколко години. Към момента не мога да се похваля с проект, подобен на твоя, но както ще стане ясно от редовете по-долу, важна част от работата на програмиста е да разучи изискванията, да дефинира проекта и след това да се подготвя в движение, докато го изпълнява.

Работя като професионален уеб програмист повече от 5 години, за което време съм имал възможност да се занимавам с множество разнообразни проекти.

Няма да ги описвам хронологично, а ще започна от най-важните:

Интеграция на WordPress блог за хостинг компанията Siteground

Имах щастието да работя около 2 години за тази международна хостинг компания, където научих изключително много как се създават и управляват натоварени уеб апликации.

Не малко от проектите на компанията се посещават милиони пъти месечно, което изисква да се предприемат специални мерки за по-висока производителност, скорост на зареждане, сигурност и други. Неща, които можеш да научиш, само ако си бил част от екипа на подобна високотехнологична компания.

Най-значителния проект, който ми беше възложен, докато работих в Siteground, беше да интегрирам техния WordPress блог (предлагащ стотици статии и коментари от множество автори.) в техния основен уебсайт.

До онзи момент, блога се намираше на поддомейн и сякаш беше отделен сайт, който не се вписваше нито визуално, нито функционално към основната концепция на компанията.

Работата ми беше да направя така, че блогът да се зарежда от основния домейн и да изглежда като неразделна част от сайта.

Проектът ми отне 3 месеца и получих добри отзиви от колегите и ръководството не само за крайния резултат, но и за архитектурата, която лежи отдолу и сам планирах. Благодарение на този проект получих 26% увеличение на заплата и добър бонус.

Можеш да разгледаш крайния резултат на този адрес:

https://www.siteground.com/blog

Към момента дизайна е освежен, но съм убеден, че все още се задвижва от моя код.

BuhalBu: Автоматичен одит на уебсайтове

След като се разделих със Siteground, реших да си пробвам късмета със собствен стартъп. Идеята беше да създам уеб апликация, с която правиш автоматични одити на уебсайтове. Тези одити представляват детайлна информация за неща като скорост на зареждане, удобство на ползване, техническо SEO и други.

Проектът ми отне 5 месеца и за неговото реализиране използвах най-модерните технологии като React.js, Next.Js, NoSQL database, Google Cloud, Serverless и т.н.

Мисля, че постигнах много добър краен продукт, но за съжаление не успях да събера критична маса от плащащи потребители и затова се наложи проекта да бъде сложен на трупчета. Все пак съм доволен, че му отделих от времето си, защото ми беше супер интересно и научих страхотни неща.

Семпла уеб апликация за SgotvenoE.com

Преди няколко години създадох този бюджетен сайт (който скоро ще го обновяваме), за да помогна на мои приятели да стартират собствен бизнес.

Помогнах им не само с изготвянето на сайта, но и с цялата „бранд идентичност“, текстовeте и други маркетинг аспекти. Освен това продължавам да ги консултирам и до днес за всичко свързано с тяхното присъствие в мрежата.

Към момента проекта генерира по 350 – 400 поръчки на ден.

Можеш да го прегледаш на този адрес:

https://sgotvenoe.com/

Метод за разплащане за WooCommerce

Както вероятно знаеш, WooCommerce е плъгин за WordPress, който се инсталира, за да имаш напълно функционален онлайн магазин.

Преди време с мен се свърза представител на една известна небанкова финансова компания, която имаше проект за интегриране на нов вид разплащателен метод, при който плащанията се извършват директно от банкова сметка към банкова сметка.

Това е възможно благодарение на регулация на Европейската комисия, която задължава банките да предоставят програмен интерфейс за интерацкия със системите им. Така нареченето „Отворено банкиране“.

Проектът ми отне около месец и малко, като дори имаше интерес към него от стартъпа, който обработва самите разплащания.

Други проекти

Работил съм по множество други проекти като къстъм плъгини за WordPress, разширения за браузър, интеграция на трети услуги чрез използване на техните програмни интерфейси, темплейти и разбира се – създаване на уебсайтове.

Най-новите ми инициативи са oborotensait.com и freelancersland.com, при които помагам на други фрийлансъри и предприемачи да генерират повече запитвания и продажби с помощта на оборотни сайтове.

Просто от време на време ме сърби да се занимавам и с дигитален маркетинг, затова създадох тези два бранда – единия за българска аудитория, другия – за чуждестранна. Все още са доста „зелени“, а и нещата се случват по-бавно, защото не са ми единствения фокус.

Продължавам да работя с други клиенти по техни проекти, имам собствен проект за нов стартъп, а и постоянно експериментирам с нови неща.

Както и да е.

Надявам се, че успях да ти представя дейността си подробно, така че да можеш да вземеш информирано решение.

Очаквам всякакви въпроси и коментари…